Wat is ontslag met wederzijds goedvinden?

Wat is ontslag met wederzijds goedvinden?

Bij ontslag met wederzijds goedvinden, leggen u en uw werkgever alle afspraken over het ontslag schriftelijk vast in een vaststellingsovereenkomst, ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd.

Wat moet er in een vaststellingsovereenkomst?

In een beëindigingsovereenkomst (vaststellingsovereenkomst) moet in ieder geval staan: de naam en het adres van de werkgever en de werknemer; dat u heeft voorgesteld om de arbeidsovereenkomst te beëindigen en wat de reden hiervoor is. dat de werknemer 2 weken bedenktijd heeft.

Heb je recht op Transitievergoeding bij ontslag met wederzijds goedvinden?

Volgens de wet heb je geen recht op een transitievergoeding bij het aangaan van een vaststellingsovereenkomst. In de praktijk zal er dus bij ontslag met wederzijds goedvinden vrijwel altijd sprake zijn van een ontslagvergoeding ter grootte van minimaal de transitievergoeding.

Wat zijn mijn rechten bij een vaststellingsovereenkomst?

U heeft bij een vaststellingsovereenkomst niet altijd recht op een ontslagvergoeding. U bent er vrij in hier afspraken over te maken met uw werkgever. Echter biedt in de praktijk de werkgever meestal wel een vergoeding aan. Bij een vaststellingsovereenkomst kunt u vaak een vergoeding krijgen dat hoger is.

Wat is opzegging met instemming?

Bij opzegging met instemming zegt uw werkgever de arbeidsovereenkomst op en gaat u hiermee schriftelijk akkoord. Uw werkgever betaalt u bij het einde van uw dienstverband de wettelijke transitievergoeding.

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Bij een vaststellingsovereenkomst binden partijen ter voorkoming of beëindiging van een bestaande onzekerheid of een bestaand geschil zich ten opzichte van elkaar aan een vaststelling daarvan.

Wat moet er in een Transitievergoeding staan?

Er moet in ieder geval in staan: Wat de reden is voor het ontslag. Dat het initiatief tot ontslag is genomen door de werkgever. Dat de werknemer geen verwijt kan worden gemaakt ten aanzien van het ontslag.

Wat moet er tenminste in een vaststellingsovereenkomst staan?

In een vaststellingsovereenkomst staan alle afspraken rondom jouw ontslag. Ook moet in de overeenkomst opgenomen worden dat jou als werknemer geen verwijt te maken valt over het ontslag. Er moet sprake zijn van een passende ontslagvergoeding of transitievergoeding.

Heb ik recht op een transitievergoeding bij een vaststellingsovereenkomst?

Bij een vaststellingsovereenkomst is een transitievergoeding niet verplicht. Wel kunt u met uw werkgever afspraken maken over een transitievergoeding en deze vastleggen in de vaststellingsovereenkomst. Vaak is het mogelijk een hogere ontslagvergoeding te realiseren dan die een werkgever aanbiedt.

Wat is een redelijke ontslagvergoeding bij ontslag met wederzijds goedvinden?

De gemiddelde ontslagvergoeding die werkgevers bij ontslag met wederzijds goedvinden betalen, is ongeveer € 12.000. De transitievergoeding is het belangrijkste uitgangspunt bij het bepalen van deze vergoeding, maar ook andere afspraken komen regelmatig voor.

Hoe kom je tot een vaststellingsovereenkomst?

Je hebt medewerking van jouw werkgever nodig wanneer je zelf ontslag neemt en je dit met wederzijds goedvinden wil doen. De werkgever moet dan een vaststellingsovereenkomst opstellen die voldoet aan alle eisen. Vervolgens moeten jullie deze beide ondertekenen.

Kun je afzien van een transitievergoeding?

Tot slot kunnen zogeheten ‘lopende afspraken’ een reden zijn dat je geen transitievergoeding hoeft te betalen. Het gaat dan om lopende collectieve of individuele afspraken over vergoedingen of andere voorzieningen bij ontslag waarop de werknemer bij ontslag op of na 1 juli 2015 recht had.