Wat is de fractie?

Wat is de fractie?

Een fractie is een deel van een gekozen volksvertegenwoordigend orgaan, in jargon het gremium genoemd, dat tot een en dezelfde politieke partij of stroming behoort (bijvoorbeeld alle leden van één politieke partij in de gemeenteraad of de Tweede Kamer). Het woord fractie komt uit het Latijn (frangere, breken).

Wat is een fractie in wiskunde?

fractie (wiskunde), het breukdeel van een decimaal getal.

Wat zijn de partijen?

Een politieke partij is een organisatie die erop gericht is door deelname aan verkiezingen invloed te verkrijgen op overheidsbeleid in een bepaald geografisch gebied.

Wat is het verschil tussen fractievoorzitter en partijleider?

Degene die tijdens de verkiezingen voor de Tweede Kamer de lijsttrekker voor de desbetreffende partij was, wordt in de meeste gevallen daarna de politiek leider van die partij. Meestal is dat dan de fractievoorzitter, soms kan het echter ook iemand zijn die in de regering zit, bijvoorbeeld de premier of de vicepremier.

Wat is de oppositie?

De oppositie wordt in de politiek gevormd door alle politieke partijen die tegen de uitvoerende macht zijn gekant; deze partijen worden de oppositiepartijen genoemd. De leider van de grootste partij die in de oppositie zit, wordt meestal de oppositieleider genoemd. …

Wat is een fractie statistiek?

Een populatieproportie p is het deel van de populatie dat voldoet aan een zeker kenmerk, uitgedrukt als percentage of fractie. Omdat een populatieproportie, net als een populatiegemiddelde, vaak niet bekend is, bestaat er ook verklarende statistiek die de populatieproportie onderzoekt.

Wat is de taak van de lijsttrekker?

De lijsttrekker of lijstaanvoerder is in Nederland, België en Suriname de hoogst geplaatste persoon op de kandidatenlijst van een politieke partij bij verkiezingen. De lijsttrekker is ook de politiek leider en speelt namens de partij de hoofdrol in de verkiezingscampagne en de debatten.

Wat is de taak van de formateur?

Een formateur is een persoon die in het kader van een kabinetsformatie een kabinet vormt. In Nederland wordt de formateur sinds 2012 door de Tweede Kamer benoemd in plaats van door de Koning. De formateur is vaak de beoogde minister-president. Vaak wordt dat dan de nieuwe minister-president of eerste minister.