Wat betekent de wereldlijke macht?

Wat betekent de wereldlijke macht?

De wereldlijke macht – men zou tegenwoordig de begrippen “uitvoerende macht” of “soevereiniteit” gebruiken – is de tegenhanger van de geestelijke macht. De wereldlijke macht wordt op aarde, over personen en objecten uitgeoefend terwijl de geestelijke macht de religie aangaat.

Wat houd de Tweezwaardenleer in?

De tweezwaardenleer is de verdeling van de wereld in twee machtssferen: een geestelijke en een wereldlijke. Elk van beide kon rechtspreken binnen zijn eigen gebied. Het zwaard staat symbool van het uitoefenen van de macht en verwijst tevens naar een vermelding van twee zwaarden in de Bijbel (Lc.

Hoe liep de Investituurstrijd af?

Decennialang zijn de keizer van het Heilige Roomse Rijk en de paus verwikkeld geweest in de Investituurstrijd. Beiden wilden het recht op de benoeming van bisschoppen, die zowel de wereldlijke als geestelijke macht hadden. Uiteindelijk eindigde de strijd in een compromis: het Concordaat van Worms, gesloten in 1122.

Waarom Investituurstrijd?

Na de voor de Kerk donkere middeleeuwen brak de Investituurstrijd aan. De officiële reden was een ruzie over de benoeming van bisschoppen in het Heilige Roomse Rijk. De Roomse keizer vond dat hij de bisschoppen in zijn gebied mocht benoemen. De paus vond dat hij dat, als leider van de christenen, mocht doen.

Wat is de investituur?

Investituur komt van het Latijnse woord vestitura, dat ‘aankleden’ of ‘bekleden’ betekent. Bij de ambtsaanvaarding ontving een bisschop in de middeleeuwen van de keizer de ‘investituur’ (bekleding), die bestond uit een ring voor zijn geestelijk werk en een staf voor zijn wereldlijke arbeid.

Wat doet een bisschop?

Een bisschop (Grieks: ἐπίσκοπος, episkopos (epi-skopos), letterlijk “op-zichter”) is een geestelijke in de hiërarchie van verschillende christelijke kerken, die veelal aan het hoofd staat van een bisdom.

Wie waren de twee partijen in de Investituurstrijd?

De Investituurstrijd was een machtsstrijd tussen de Rooms-Duitse keizer en de paus van Rome tijdens de 11e en 12e eeuw.

Waar ging de Investituurstrijd over?

De Investituurstrijd was een langdurige strijd over het recht om bisschoppen te benoemen. De paus en de Duitse koning waren allebei van mening dat zij over dit recht beschikten. De koning moest buigen en ging naar Italië om zijn excuses aan te bieden.

Wat betekent het begrip Investituurstrijd?

Investituurstrijd, strijd, van 1075-1122 gevoerd tussen de paus en de keizer van het Duitse Rijk over het recht bisschoppen te benoemen (→ investituur). De keizers hadden zich dit recht toegeëigend om tegenwicht te bieden aan de macht van hun wereldlijke → vazallen.

Wat is profane kunst?

Alle niet-religieuze kunst wordt profaan of wereldlijk genoemd.

Wat betekent het woord tomeloos?

tomeloos – bijvoeglijk naamwoord uitspraak: to-me-loos 1. door niets belemmerd, door niets ingetoomd ♢ zij heeft een tomeloos verdriet Bijvoeglijk naamwoord: to-me-loos is tomelozer dan …