Wat betekent BBL en bol op het mbo?

Wat betekent BBL en bol op het mbo?

Het mbo kent twee varianten. BOL staat voor beroeps opleidende leerweg. Als student breng je het grootste deel van de opleiding op school door. BBL staat voor beroeps begeleidende leerweg.

Wat is beter BBL of BOL opleiding?

BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg) Een BBL opleiding is anders dan een BOL opleiding. Je gaat veel werken en bent af en toe op school. Je leert dus nog meer van de praktijk en dit doe je bij een erkend leerbedrijf. Je gaat tijdens je opleiding 3 of 4 dagen werken en maar 1 of 2 dagen naar school.

Waarom zit er verschil in de regelingen voor BOL en BBL studenten?

Deze stage wordt ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. Per opleiding is het verschillend hoe vaak je op stage gaat. Wel bestaat er een regeling dat tenminste 20% van de BOL-opleiding uit stage moet bestaan. Deze regeling maakt de BOL-opleiding zeer praktijkgericht.

Kun je van BBL naar bol?

Je kunt overstappen tussen een bol- en bbl-opleiding. Bijvoorbeeld als je start met een bol-opleiding en na je stage kan blijven werken bij je stagebedrijf. In overleg met je opleiding mag je dan meestal overstappen naar de bbl-variant van je opleiding (als die er is).

Welk niveau is een BBL-opleiding?

Zo zijn er BBL opleidingen van niveau 1 tot en met niveau 4. Daarbij is er ook de mogelijkheid tot een specialistenopleiding op niveau 5. Deze opleidingen zijn dus mbo niveau 1 tot en met mbo niveau 4 (of 5). Voor elk niveau heeft men echter een andere vooropleiding nodig.

Heb je recht op Studenten OV als je BBL doet?

Voor een deeltijd- of bbl-opleiding (mbo) kunt u geen studentenreisproduct krijgen. Voor een duale opleiding (hbo of universiteit) wel.

Wat zijn voordelen van BOL opleiding?

Voordelen van een BOL opleiding: Student krijgt veel theorie mee op school en kan daardoor een theoretische verdieping krijgen in de leerstof. Student krijgt de kans stages te lopen bij een organisatie van zijn of haar keuze. Student heeft recht op studiefinanciering, wanneer hij of zij 18 jaar of ouder is.

Waarom kiezen voor een BBL opleiding?

Voordelen van een BBL-opleiding: Via de BBL heb je meerdere opleidings- en toekomstmogelijkheden met opleidingen op zowel MBO- als HBO-niveau. Bedrijven hebben een voorkeur voor leerlingen die hun opleiding via de BBL-route volgen. Deze leerlingen hebben meer praktijkervaring en zijn daarmee beter en breder inzetbaar.

Wat is het voordeel van BBL?

Waarom BBL geen studiefinanciering?

De beroeps begeleidende leerweg (BBL-opleiding) Studenten leren vooral in de praktijk door zelf te doen en te ervaren. Studenten krijgen geen ov-kaart of studiefinanciering. Soms krijgen studenten ook een vergoeding voor de uren dat ze op school verblijven. Voor deze uren krijg je soms minder betaald.

Heb je recht op studiefinanciering bij een BBL-opleiding?

Voor deeltijd of bbl krijgt u geen studiefinanciering. U moet op de 1e van de maand ingeschreven staan. Wordt u na de 1e ingeschreven, dan gaat uw studiefinanciering een maand later in.

Waar heb je recht op met een BBL-opleiding?

BBL staat voor beroeps begeleidende leerweg. Een BBL-opleiding kan je starten als je 16 jaar of ouder bent. Je hebt geen recht op studiefinanciering, maar je ontvangt salaris van de werkgever. De werkgever moet een erkend leerwerkbedrijf zijn.