Hoe verloopt een aanhouding?
Hoe verloopt een aanhouding?
Iedereen die door de Politie wordt aangehouden, wordt overgebracht naar het Politiebureau voor verhoor. De politie mag een verdachte na aanhouding maximaal 6 uur voor verhoor vasthouden. De tijd van 12 uur ‘s nachts tot 9 uur in de ochtend wordt bij deze berekening niet meegeteld.
Kan de politie je zomaar aanhouden?
Bent u op heterdaad betrapt, dus tijdens of kort na het plegen van het strafbare feit, dan kan iedereen u aanhouden. Ook gewone burgers mogen u dan aanhouden. Men spreekt dan ook wel van een burgerarrest. Bent u door een burger aangehouden dan moet u wel zo snel mogelijk aan de politie worden overgeleverd.
Wat zegt de politie bij een arrestatie?
U heeft het recht om te weten van welk strafbaar feit u wordt verdacht. U hoeft de vragen niet te beantwoorden (zwijgrecht). Als de (hulp)officier van justitie beslist dat u op het (politie) bureau moet blijven, dan mag u vragen om een familielid of huisgenoot te laten weten dat u wordt vastgehouden.
Hoe verloopt een strafrechtelijke procedure?
Meestal begint een strafzaak bij de politie. De officier van justitie besluit vervolgens wel of niet te vervolgen. Bij vervolging doet de rechter een uitspraak (vonnis). In het strafrecht geldt dat de verdachte onschuldig blijft totdat het tegendeel is bewezen.
Wat is een straf beschikking?
Het Openbaar Ministerie kan voor veel voorkomende strafbare feiten zelf een straf opleggen, dat gebeurt door het opleggen van een strafbeschikking. Hiermee kan het OM verschillende soorten straffen opleggen, zoals een geldboete, een taakstraf of een schadevergoeding.
Hoe werkt een arrestatie?
Het ontnemen van iemand zijn bewegingsvrijheid door iemand van de politie wordt ook wel een arrestatie genoemd. De aanhoudingen gebeuren meestal door een zogenaamde opsporingsambtenaar die de inhechtenisneming of arrestatie van de persoon dezelfde dag nog moet voorleiden bij de officier van justitie.
Hoe lang mag de politie je vasthouden?
Vasthouden voor onderzoek en inverzekeringstelling De tijd tussen 0.00 uur en 9.00 uur telt hierbij niet mee. In totaal kan de politie u dus maximaal 18 uur vasthouden voor onderzoek. De (hulp)officier van justitie kan bepalen dat u langer op het bureau moet blijven voor verhoor. U wordt dan in verzekering gesteld.
Hoe lang kan de politie je vasthouden?
Ophouden voor onderzoek (9 uur) Wanneer u bent aangehouden in verband met een verdenking van een strafbaar feit, mag de politie u 9 uur vasthouden voor nader onderzoek. Deze periode wordt vaak gebruikt om u als verdachte te horen. De nachtelijke uren tussen 00:00 uur en 09:00 uur tellen daarbij niet mee.
Wat houd voorlopige hechtenis in?
Na de bewaring beslist de raadkamer van de rechtbank of u nog langer vastgehouden moet worden. Dit heet gevangenhouding. Dit duurt maximaal 90 dagen. De voorlopige hechtenis (bewaring en gevangenhouding bij elkaar) kan tussentijds worden beëindigd.
Welke rechten heb je als je wordt aangehouden?
Je hebt recht op gratis juridische hulp van een advocaat voordat je verhoord wordt door de politie en tijdens de verhoren door de politie; Je mag altijd vragen om contact met je advocaat, ook als je niet verhoord wordt. Je hebt ook het recht om bij het verhoor een vertrouwenspersoon te hebben.
Wat gebeurt er nadat aangifte is gedaan van verduistering?
De maximumstraf voor verduistering is drie jaar gevangenisstraf, maar die maximumstraf loopt snel op wanneer er sprake is van strafverzwarende omstandigheden of recidive.